Jos sinusta tuntuu, että elämäsi on tylsää tai että olet kuin ajopuu, niin silloin elämästäsi puuttuu jotain. Mielekkyyttä arkeen tuovat tavoitteet, jotka antavat tekemisiisi suunnan. Aseta tavoitteet riittävän haasteellisiksi, mutta kuitenkin sellaisiksi, jotka voit saavuttaa – ainakin sinnikkään yrittämisen jälkeen.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Valitsemasi tavoitteet liittyvät suoraan Tasapainon Avaimet -menetelmän päämäärät-osioon. Päämäärä on sisäinen pyrkimys ja johtotähti, jota kohti suuntaat. Kun tunnistat, mitkä päämäärät ovat itsellesi tärkeitä, voit tietoisemmin miettiä valintojasi sekä ymmärtää, mikä sinua todella motivoi.

Päämääriä on kaikkiaan seitsemän: arvostelukyky, hyväksyminen, kaventaminen, kasvu, omistautuminen, hallitseminen ja rentoutuminen. Näistä yleensä kaksi vaikuttaa arkeesi, vaikka et itse olisi niistä tietoinen.

Tässä lyhyt luonnehdinta päämääristä:

 • Arvostelukykyä käyttävä on valikoiva ja hakee kriittisesti aina parasta vaihtoehtoa. Hän on laatutietoinen, tarkkanäköinen ja usein hieman etäinen. Haasteena on oppia suvaitsevuutta.

 • Hyväksymisen päämäärän omaava nauttii seurasta ja haluaa kokea kuuluvansa joukkoon. Hän on ystävällinen ja ottaa aina muut huomioon. Haasteena on oppia jämäkkyyttä.

 • Kaventamisen päämäärää käyttävä haluaa keskittyä vain yhteen asiaan kaikessa rauhassa. Hän on pidättyväinen, sisäänpäin kääntynyt ja pitää yksinäisyydestä. Haasteena on oppia tarttumaan myös uuteen.

 • Kasvun päämäärän omaava kaipaa haasteita ja vaihtelua ja innostuu uusista kokemuksista ja virikkeistä. Tällaisella henkilöllä on yleensä monta rautaa tulessa ja hän käy helposti ylikierroksilla. Haasteena on pitää fokus selkeänä.

 • Omistautumisen päämäärä saa ihmisen asettamaan jotain tärkeäksi kokemaansa itsensä edelle. Henkilö kaipaa kohdetta, jolle voi omistautua pitkäjänteisesti. Haasteena on oppia ottamaan vastuuta itsestään.

 • Hallitseminen päämäärää käyttävä haluaa johtaa ja päättää asioista oman tahtonsa mukaisesti. Hänellä on intensiivinen katse ja hän huokuu itsevarmuutta. Haasteena on oppia ottamaan myös muut huomioon.

 • Rentoutumisen päämäärä saa ihmisen ottamaan asiat rauhallisesti. Tällainen henkilö on nautiskelija, joka ei turhia hätäile, vaan antaa elämän kulkea omaan tahtiinsa. Haasteena on oppia kohtuullisuutta.

Omien päämäärieni vaikutus
 

Itselläni on kasvun ja hallitsemisen päämäärät. Nämä puskevat minua koko ajan kohti uusia tavoitteita ja isompia kuvioita. Minulle ei riitä asioiden ylläpito ja pienet projektit, vaan haastan itseäni jatkuvasti uusille laduille. Itselleni tämä on palkitsevaa, mutta toisille se voi olla hengästyttävää. Olen kuitenkin huomannut, että välillä on syytä pysähtyä arvioimaan, minne olen matkalla, sillä kasvu johtaa helposti useisiin päällekkäisiin innostuksen kohteisiin.

Omassa elämässäni olen nyt tullut siihen vaiheeseen, että koen ajan olevan kypsä muutoksen tuulille, työni näkyvämmäksi tekemiselle ja yhteistyölle. Olenkin alkanut kirjata uusia tavoitteita ja ryhtynyt ottamaan askeleita kohti niiden toteuttamista.

 

Video: Päämäärät selkeyttävät arkeasi.

 

Käytännön toimiin
 

Asiat eivät tapahdu itsestään. On tärkeää, että asetat itsellesi selkeät, aikataulutetut ja mitattavat tavoitteet. Kirjoita ne paperille, sillä vasta silloin ne tulevat näkyviksi, lupaukseksi itsellesi. Tekeminen kannattaa, sillä tuotteliaat ihmiset ovat tutkimusten mukaan myös onnellisempia.

Vinkkejä miten pääset tuumasta toimeen

 • Tee lista omista tavoitteistasi.

 • Kirjaa itsellesi pidemmän (3-5 vuoden) ja lyhemmän aikavälin (alle vuoden) tavoitteet.

 • Huomioi päämääräsi, sillä ne vaikuttavat valintoihisi, myös alitajuisesti.

 • Luo suunnitelma, miten tuot tavoitteitasi tukevia asioita arkeesi.

 • Tee joka päivä jotakin, joka liittyy tavoitteeseesi.

 • Tartu heti aamusta toimeen ja keskity asiaan, joka on tärkeä.

 • Karsi turha tekeminen, joka ei palvele tavoitteitasi.

Älä pelkää epäonnistumista. Pelkää pikemminkin sitä, että olet vuoden päästä samassa jamassa kuin nyt!

”Jos haluat jotain, jota sinulla ei koskaan ole ollut, sinun on tehtävä jotain, jota et koskaan ole tehnyt.”       - Tuntematon

Tee testi ja tunnista omat päämääräsi!

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta  www.keys2balance.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Please reload

Recent Posts

September 6, 2017

August 9, 2017

August 9, 2017

Please reload

Ti
CONTACT

Laivalahdenportti 2,

00810 HELSINKI, FINLAND​​

carita.nyberg@keys2balance.com​

 • LinkedIn Social Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon

© 2020 Keys2Balance Oy.

Name *

@-adress *

Topic

Message