Miksi hyvät tyypit vaihtavat työpaikkaa?

 

Työnantajalle on erittäin turhauttavaa ja myös kallista, kun avainhenkilö päättää lähteä talosta. Miksi niin moni hyvä tyyppi sitten jättää työpaikkansa?

 

Mielenkiintoinen työ ja hyvä palkka eivät yksistään riitä motivoimaan hyviä työntekijöitä. Omien kokemusteni ja kuulemani perusteella yksi keskeisimmistä työssä viihtymisen syistä on esimies ja se, miten hän huomioi alaisiaan. Monia muitakin syitä löytyy, mutta yhteistä niille kaikille on se, miten ihminen kohdataan työroolin takana.

 

Aiheesta on tehty erinäisiä selvityksiä. Tässä artikkelissa viittaan kirjailija ja konsultti Travis Bradberryn Forbes-lehden kolumniin, jossa hän pohtii työpaikan vaihtoon johtavia asioita.

 

Yhdeksän syytä työpaikan vaihtoon
 1. Työntekijä ylityöllistetään

  Hyvä työntekijä saatetaan polttaa loppuun liian suurella työmäärällä. On helppoa kuormittaa parhaita työntekijöitä miettimättä mihin se johtaa. Työntekijä kokee helposti lisätaakat rangaistukseksi hyvin tehdystä työstä.
  Stanfordin tutkimuksen mukaan tuottavuus tuntia kohden putoaa jyrkästi työviikon ylittäessä 50 tuntia, jolloin hyöty lisätunneista katoaa.

 2. Työntekijän aikaansaannoksia ei tunnusteta tai palkita

  Jokainen nauttii positiivisesta palautteesta. Yhtä motivoi palkankorotus, toista julkinen tunnustus. Hyvästä työstä kannattaa palkita.

 3. Työntekijästä ei välitetä

  Vaihtuvuus on suurta niissä työpaikoissa, joissa esimies ei välitä alaisistaan. Yli puolet jättää työpaikkansa huonon esimiehen takia. Alaisia ei motivoi se, että esimies tuijottaa pelkkää tulosta.

 4. Sitoumuksia ei kunnioiteta

  Lupauksista on syytä pitää kiinni, sillä se kasvattaa alaisten luottamusta. Huono esimerkki alentaa työmoraalia ja antaa väärän toimintamallin.

 5. Palkataan ja ylennetään vääriä henkilöitä

  Epäreilu työskentelyilmapiiri käynnistää herkästi lähtölaskennan. Kun henkilö on tehnyt täysillä töitä ylennyksen eteen ja toinen epäpätevämpi ohittaa hänet, tilanne aiheuttaa turhautumista.

 6. Työntekijä ei saa toteuttaa intohimoaan

  Lahjakas työntekijä on usein kiihkeä. Hänen tuottavuutensa ja tyytyväisyytensä kasvavat, kun hän saa toteuttaa intohimoaan. Tutkimusten mukaan ihminen on viisi kertaa normaalia tuottavampi flow-tilassa, joka syntyy, kun henkilö saa tehdä sitä, mikä häntä eniten kiinnostaa.

 7. Taitoja ei kehitetä

  Hyvä johtaja huomioi, kuuntelee ja antaa jatkuvasti palautetta. Jos palautetta ei anneta, lahjakkaat työntekijät kyllästyvät helposti.

 8. Luovuutta ei saada käyttöön

  Hyvät tekijät haluavat jatkuvasti kehittää ja parantaa työtään. Jos tämä kielletään tai sitä väheksytään, työntekijät alkavat helposti vihata työtään.

 9. Älyllinen haastaminen puuttuu

  Hyvä johtaja haastaa alaisiaan ylittämään itsensä asettamalla mielenkiintoisia tavoitteita. Kun työntekijää tuetaan hänen joutuessaan pois mukavuusalueelta, on seurauksena uusia onnistumisia. Lahjakkaat ja älykkäät ihmiset eivät siedä tylsyyttä, vaan hakeutuvat herkästi muualle.

Esimies tarvitsee ihmisjohtamistaitoja
 

Hyvä esimies tunnistaa vahvuutensa ja kehityskohteensa. Jos esimiehellä on hyvä itsetunto, hän kestää myös itseään pätevämpiä alaisia. Hyvään johtamiseen kuuluu kyky ymmärtää ja sietää erilaisuutta, tukea muiden kasvua ja luoda edellytyksiä onnistumisille. Yksi hyvä keino kehittää itseään ja tiimiään, on hyödyntää motivaatiotekijöitä. (Lue lisää motivaatiotekijöistä jutusta Motivoitunut jaksaa innostua.) Niiden avulla voi lisätä työmotivaatiota, mikä puolestaan parantaa tulosta.

”Hyvä johtaja ei hanki seuraajia vaan luo uusia johtajia.”
Travis Bradberry

 

 

 

 

Please reload

Recent Posts

September 6, 2017

August 9, 2017

August 9, 2017

Please reload

Ti
CONTACT

Laivalahdenportti 2,

00810 HELSINKI, FINLAND​​

carita.nyberg@keys2balance.com​

 • LinkedIn Social Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black YouTube Icon

© 2020 Keys2Balance Oy.

Name *

@-adress *

Topic

Message